latviski

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

Στο παρακάτω LINK θα βρείτε την προσομοίωση σχετικά με τις Δυνάμεις-Κινήσεις:

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ;

1.Τι είναι δύναμη;

Δύναμη είναι η αιτία  που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην ταχύτητα ενός σώματος ή που μπορεί να το παραμορφώσει.

 

  1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δύναμης;

Η δύναμη είναι μέγεθος διανυσματικό και επομένως στα σχήματα παριστάνεται με ένα βέλος. Μονάδα μέτρησης της δύναμης στο διεθνές σύστημα S.I. είναι το 1Ν (Newton).

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της δύναμης σε ένα σώμα εξαρτάται από την κατεύθυνση της δύναμης. Το βέλος της δύναμης στα σχεδιαγράμματα έχει σημείο εφαρμογής το σημείο στο οποίο ασκείται η δύναμη και κατεύθυνση την κατεύθυνση της δύναμης.

 

  1. Πως εμφανίζονται οι δυνάμεις στη φύση; Τι εννοούμε ότι δύο σώματα αλληλεπιδρούν;

 

Στη φύση οι δυνάμεις εμφανίζονται πάντα κατά ζεύγη. Δεν υπάρχει δηλαδή ένα σώμα που να ασκεί μία δύναμη και ένα άλλο σώμα που να δέχεται αυτή τη δύναμη μόνο. Αντίθετα αυτό που συμβαίνει πάντοτε είναι ότι όταν ένα σώμα ασκεί δύναμη σε ένα άλλο σώμα, τότε και το δεύτερο σώμα θα ασκεί μια δύναμη στο πρώτο. Με άλλα λόγια όταν ένα σώμα επιδρά πάνω σε ένα άλλο ασκώντας μια δύναμη, τότε και το δεύτερο επιδρά και ασκεί μια δύναμη στο πρώτο σώμα. Για το λόγο αυτό όταν εμφανίζονται δυνάμεις ανάμεσα σε δύο σώματα, λέμε ότι τα σώματα αλληλεπιδρούν.

 

  1. Ποιες δυνάμεις ονομάζονται δυνάμεις επαφής και ποιες δυνάμεις από απόσταση;

Όταν δύο σώματα που αλληλεπιδρούν βρίσκονται σε επαφή, τότε τις δυνάμεις που ασκεί το ένα στο άλλο τις λέμε δυνάμεις επαφής.

Όταν δύο σώματα που αλληλεπιδρούν δε βρίσκονται σε επαφή, τότε τις δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους τις λέμε δυνάμεις από απόσταση.

Παραδείγματα δυνάμεων από απόσταση είναι οι δυνάμεις μεταξύ των πλανητών, οι δυνάμεις ανάμεσα σε δύο μαγνήτες, η δύναμη ανάμεσα σε ηλεκτρικά φορτία.

 

  1. Tι γνωρίζετε για το νόμο του Hooke;

Σύμφωνα με το νόμο του Hooke:

Η επιμήκυνση του ελατηρίου είναι ανάλογη με τη δύναμη που ασκείται σε αυτό.

Τη ιδιότητα αυτή των ελατηρίων την εκμεταλλευόμαστε στα δυναμόμετρα, δηλαδή στα όργανα με τα οποία μετράμε τις δυνάμεις.

 

Δύο σημαντικές δυνάμεις στον κόσμο

 

Βάρος και Τριβή

  1. Τι γνωρίζετε  για τη δύναμη του βάρους;

Το βάρος είναι η δύναμη με την οποία η γή έλκει ένα σώμα. Το βάρος εφόσον είναι δύναμη το μετράμε με όργανα όπως το δυναμόμετρο και η μονάδα μέτρησης του βάρους στο διεθνές σύστημα είναι το 1Ν.

Η γη ασκεί τη βαρυτική δύναμη σε όλα τα σώματα ανεξάρτητα από το κάθε σώμα βρίσκεται στο έδαφος ή στον αέρα ή πεφτεί ή ανυψώνεταιΗ διεύθυνση της ακτίνας της γης ονομάζεται κατακόρυφος του κάθε τόπου και είναι διαφορετική από τόπο σε τόπο.  Η διεύθυνση της ακτίνας της γης σε ένα συγκεκριμένο τόπο ονομάζεται κατακόρυφος του τόπου αυτού.

Η βαρυτική δύναμη είναι πάντοτε ελκτική και έχει τη διεύθυνση της ακτίνας της γης, δηλαδή έχει τη διεύθυνση της κατακορύφου του τόπου και φορά πάντοτε προς το κέντρο της γης. Το βάρος ενός σώματος αλλάζει από τόπο σε τόπο και ελαττώνεται όσο αυξάνεται το ύψος από την επιφάνεια της γης

π.χ ένα παιδί που έχει βάρος 300Ν στην επιφάνεια της θάλασσας, στην κορυφή του Έβερεστ θα έχει βάρος 299Ν.

  1.   Αν ένα σώμα μεταφερθεί στη Σελήνη θα έχει βάρος;

Όταν ένα σώμα φύγει μακριά από τη γη και βρεθεί στο διάστημα τότε η βαρυτική έλξη της γης σε αυτό, δηλαδή το γήινο βάρος του ελαττώνεται πάρα πολύ και πρακτικά ισούται με μηδέν. Έτσι όταν ένα σώμα βρεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης ουσιαστικά έχει αμελητέο γήινο βάρος αλλά έχει βάρος εξαιτίας της έλξης της Σελήνης πλεόν. Από πειράματα που έγιναν στη Σελήνη διαπιστώθηκε ότι το «Σεληνιακό» βάρος ενός σώματος είναι ίσο με το 1/6 του γήινου βάρους που έχει το σώμα όταν βρίσκεται στην επιφάνεια της γης.

 

  1.   Τι γνωρίζετε για τη δύναμη της Τριβής;

Η τριβή είναι η δύναμη που ασκείται από ένα σώμα σε ένα άλλο όταν βρίσκονται σε επαφή και το ένα κινείται ή τείνει να κινηθεί σε σχέση με το άλλο.

Η διεύθυνση της τριβής είναι παράλληλη προς τις επιφάνειες που εφάπτονται και έχει φορά τέτοια ώστε να αντιστέκεται στην ολίσθηση της μιας επιφάνειας πάνω στην άλλη.

Η τριβή είναι παρούσα σε κάθε κίνηση στη καθημερινή μας ζωή και έχει διπλό ρόλο. Από τη μια αντιστέκεται στην κίνηση των σωμάτων και από την άλλη η τριβή είναι η δύναμη που μας βοηθάει να βαδίσουμε ή αποτελεί την απαραίτητη δύναμη ώστε να μπορέσουν να κυλίσουν οι τροχοί ενός αυτοκινήτου.

  1. Πως σχεδιάζουμε τις δυνάμεις

Για να μελετήσουμε την κίνηση που πραγματοποιεί ένα σώμα πρέπει πρώτα από όλα να προσδιορίσουμε ποια είναι η αιτία της κίνησης του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τη δύναμη ή τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα και να δούμε πως αυτές επιδρούν στο σώμα. Για να σχεδιάσουμε σωστά τις δυνάμεις στο σώμα που μελετάμε είναι καλό να ακολουθούμε την παρακάτω μεθοδολογία:

 

Πρώτο:  Επιλέγουμε το σώμα που μας ενδιαφέρει, το οποίο αντιμετωπίζουμε ως υλικό σημείο. Σκοπός μας είναι να σχεδιάσουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα που μας ενδιαφέρει και όχι να σχεδιάσουμε τις δυνάμεις που αυτό ασκεί στα άλλα σώματα.

 

Δεύτερο:  Σχεδιάζουμε τις δυνάμεις από απόσταση οι οποίες ασκούνται στο σώμα π.χ το βάρος του.

 

Τρίτο:  Εντοπίζουμε όλα τα σώματα με τα οποίο το υπό μελέτη σώμα βρίσκεται σε επαφή. Κάθε ένα από τα σώματα αυτά του ασκεί μια δύναμη. Για το σχεδιασμό των δυνάμεων αυτών λαμβάνουμε υπόψη τα παρακάτω:

 

-    Αν το σώμα κινείται σε λεία επιφάνεια τότε θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τριβή

 

-    Αν το σώμα κινείται σε τραχεία (μη λεία) επιφάνεια τότε σχεδιάζουμε δύναμη τριβής Τ. Για ένα σώμα που ολισθαίνει (γλιστράει) πάνω σε μια επιφάνεια σχεδιάζουμε τη δύναμη τριβής με φορά αντίθετη της ταχύτητα του σώματος.

 

-    Το βάρος του σώματος το σχεδιάζουμε κατακόρυφα προς τα κάτω σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο.

 

-    Όταν ένα σώμα βρίσκεται ή κίνείται πάνω σε μια επιφάνεια, τότε δέχεται από την επιφάνεια μια δύναμη στήριξης, την οποία ονομάζουμε κάθετη αντίδραση Ν από την επιφάνεια την οποία την σχεδιάζουμε κάθετη στην επιφάνεια με σημείο εφαρμογής το σώμα κατεύθυνση από την επιφάνεια προς τα έξω.

 

 

Σύνθεση και ανάλυση δυνάμεων

1.Ποια δύναμη ονομάζεται συνισταμένη δύναμη;

Η δύναμη εκείνη που προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα με το σύνολο των επιμέρους δυνάμεων, δηλαδή η συνολική δύναμη, λέγεται συνισταμένη δύναμη.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται σύνθεση δύναμης από συνιστώσες δυνάμεις.

  1. Ποιες δυνάμεις ονομάζονται ομόρροπες; Πως υπολογίζουμε τη συνισταμένη ομόρροπων δυνάμεων;

 

Ομόρροπες ονομάζονται οι δυνάμεις που έχουν την ίδια διεύθυνση και την ίδια φορά. Η συνισταμένη δύναμη δύο ομόρροπων δυνάμεων έχει επίσης την ίδια κατεύθυνση με τις συνιστώσες δυνάμεις και το μήκος του διανύσματος της (δηλ. του βέλους της) ισούται με το άθροισμα των μηκών των διανυσμάτων των συνιστωσών. Συνεπώς, η ολική δύναμη θα δίνεται από τη σχέση: FΟΛ=F1+F2 

 

3.Ποιες δυνάμεις ονομάζονται αντίρροπες; Πως υπολογίζουμε τη συνισταμένη αντίρροπων δυνάμεων δυνάμεων;

 

Αντίρροπες ονομάζονται οι δυνάμεις που έχουν την ίδια διεύθυνση αλλά αντίθετη φορά. Η συνισταμένη δύναμη έχει την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δύναμης και το διάνυσμα της έχει μήκος το οποίο προκύπτει αν αφαιρέσουμε από το μήκος του διανύσματος της μεγαλύτερης συνιστώσας, το μήκος του διανύσματος της μικρότερης συνιστώσας. Συνεπώς, η ολική δύναμη θα δίνεται από τη σχέση: FΟΛ=F1-F2 

όπου έχουμε θεωρήσει ότι η δύναμη  είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη και έτσι αφαιρέσαμε από τη μεγαλύτερη δύναμη, τη μικρότερη δύναμη.

4.Πως υπολογίζουμε τη συνισταμένη δύο μη συγγραμικών δυνάμεων;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δυνάμεις δεν είναι συγγραμικές, δηλαδή δεν βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία. Μπορούμε να βρούμε τη συνισταμένη δύο μη συγγραμικών δυνάμεων με γραφικό τρόπο εφαρμόζοντας τον κανόνα του παραλληλογράμου.  Σχεδιάζουμε τις συνιστώσες δυνάμεις με κοινό σημείο εφαρμογής και στη συνέχεια εφαρμόζουμε τον κανόνα του παραλληλογράμου

5.Πως υπολογίζουμε τη συνισταμένη δύο κάθετων δυνάμεων;

Όταν θέλουμε να βρούμε τη συνισταμένη δύναμη δύο δυνάμεων που είναι μεταξύ τους κάθετες εργαζόμαστε όπως παρακάτω. Εφαρμόζουμε τον κανόνα του παραλληλογράμμου ακριβώς όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα και με αυτόν τον τρόπο υπολογίζουμε γραφικά τη συνισταμένη δύναμη. Στην περίπτωση όμως των κάθετων δυνάμεων είναι δυνατό με απλό τρόπο να υπολογίσουμε και το μέτρο της ολικής δύναμης.

6.Πως αναλύουμε μια δύναμη στις συνιστώσες της;

Πολλές φορές είναι χρήσιμο αντί να συνθέσουμε μια δύναμη από τις συνιστώσες της, να την αναλύσουμε σε συνιστώσες. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε δυνάμεις οι οποίες δρουν υπό γωνία σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο, σε ένα σώμα.  Συνήθως η ανάλυση γίνεται σε δύο διευθύνσεις κάθετες μεταξύ τους.

 

Δύναμη και ισορροπία

  1. Τι γνωρίζετε για τον 1ονόμο του Νεύτωνα;

 

Όταν σε ένα σώμα δεν ασκούνται δυνάμεις ή αν ασκούνται έχουν συνισταμένη μηδέν, τότε το σώμα ή θα παραμένει ακίνητο ή θα κινείται ευθύγραμμα και ομαλά.

  1.   Τι ονομάζεται αδράνεια ενός σώματος;

 

Η πρόταση αυτή του Νεύτωνα συνδέεται με μια ιδιότητα των σωμάτων που ονομάζεται αδράνεια.

 

Αδράνεια είναι η τάση των σωμάτων να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μεταβολή της ταχύτητας τους (κινητικής τους κατάστασης).

 

Μέτρο της αδράνειας ενός σώματος είναι η μάζα του. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα ενός σώματος, τόσο μεγαλύτερη και η αδράνεια του.

 

Ισορροπία υλικού σημείου

1.Πότε λέμε ότι ένα υλικό σημείο ισορροπεί;

Ένα σώμα λέμε ότι ισορροπεί όταν ισχύει για αυτό ο 1ος νόμος του Νεύτωνα. Ο 1ος νόμος του Νεύτωνα αποτελεί λοιπόν την συνθήκη ισορροπίας για ένα υλικό σημείο.

Επομένως ένα σώμα που το θεωρούμε υλικό σημείο λέμε ότι ισορροπεί όταν η συνολική δύναμη που ασκείται σε αυτό ειναι μηδέν. Δηλαδή ισχύει:      ΣF=0 

Από τα παραπάνω προκύπτει επίσης ότι ένα υλικό σημείο ισορροπεί όταν είναι ακίνητο ή κινείται με σταθερή ταχύτητα.

Στην περίπτωση που στο σώμα που ισορροπεί ασκούνται δυνάμεις που έχουν αναλυθεί σε δύο κάθετους άξονες η συνθήκη ισορροπίας ισχύει και για τους δύο άξονες ταυτόχρονα, δηλαδή ισχύει:  ΣFX=0, ΣFY=0

 

Δύναμη και μεταβολή της ταχύτητας

1.Με ποιο τρόπο συνδέεται η δύναμη με τη μεταβολή της ταχύτητας;

 

Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που ασκείται σε ένα σώμα που έχει ορισμένη μάζα, τόσο πιο γρήγορα μεταβάλλεται η ταχύτητα του.

 

  1.   Με ποιο τρόπο συνδέεται η μάζα με τη μεταβολή της ταχύτητας;

Πειραματικά διαπιστώνεται επίσης ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα ενός σώματος τόσο δυσκολότερα μπορεί μια συγκεκριμένη δύναμη να αλλάξει τη ταχύτητα του.

 

  1. Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στη μάζα και   το βάρος ενός σώματος;

 

Το βάρος είναι ανάλογο της μάζας ενός σώματος και υπολογίζεται από τη σχέση

w=mg

Η σταθερά αναλογίας g ονομάζεται επιτάχυνση της βαρύτητας και η τιμή της εξαρτάται από τον τόπο στον οποίο βρισκόμαστε. Επομένως η τιμή του βάρους w από τόπο σε τόπο διαφέρει αφού εξαρτάται από το g.

Το βάρος όπως όλες τις δυνάμεις το μετράμε με το δυναμόμετρο και η μονάδα μέτρησης του είναι το 1Ν (1 Newton).

Οι κυριότερες διαφορές του είναι οι εξής:

 

-      Το βάρος είναι δύναμη ενώ η μάζα είναι η ποσότητα της ύλης που έχει ένα σώμα.

-      Το βάρος το μετράμε με το δυναμόμετρο ενώ τη μάζα με το ζυγό.

-      Το βάρος αλλάζει από τόπο σε τόπο ανάλογα με την τιμή του g ενώ η μάζα ενός σώματος είναι παντού η ίδια.

-      Το βάρος σχετίζεται με το πόσο εύκολα ή δύσκολα σηκώνουμε ένα σώμα ενώ η μάζα σχετίζεται με το πόσο εύκολα η δύσκολα σπρώχνουμε ένα σώμα

«Δύο σώματα που έχουν ίσα βάρη στον ίδιο τόπο και στο ίδιο υψόμετρο θα έχουν και ίσες μάζες».

 

Δύναμη και αλληλεπίδραση

1.Τι γνωρίζετε για τον 3ο νόμο του Νεύτωνα;

 

Όταν ένα σώμα ασκεί δύναμη σε ένα άλλο σώμα (δράση), τότε και το δεύτερο σώμα ασκεί μια δύναμη ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης στο πρώτο (αντίδραση), ή πιο απλά:

Για κάθε δράση υπάρχει πάντα μια αντίδραση.

Στην φύση δεν εκδηλώνεται δράση χωρίς την αντίστοιχη αντίδραση. Έτσι ερμηνεύονται εύκολα πολλά φαινόμενα της καθημερινής μας ζωής π.χ. όταν βαδίζουμε σπρώχνουμε το έδαφος με τα πόδια μας προς τα πίσω και εκείνο λόγω αντίδρασης μας ωθεί προς τα εμπρός. Ο κωπηλάτης με τα κουπιά ωθεί το νερό προς τα πίσω και το νερό λόγω αντίδρασης ασκεί μια δύναμη στα κουπιά και τελικά η βάρκα κινείται προς τα εμπρός. Το αεριωθούμενο αεροπλάνο με τις τουρμπίνες του ασκεί μια δύναμη στον αέρα προς τα πίσω και εκείνος με τη σειρά του ασκεί μια αντίστοιχη δύναμη στο αεροπλάνο προς τα εμπρός. Η παραπάνω λίστα με παρόμοια παραδείγματα είναι πραγματικά ανεξάντλητη.

  1.   Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δράσης και της αντίδρασης;

Όπως είπαμε παραπάνω όταν ένα σώμα ασκεί δύναμη σε ένα άλλο (δράση), τότε και το δεύτερο σώμα ασκεί στο πρώτο μια δύναμη ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης (αντίδραση). Από τον παραπάνω ορισμό προκύπτει ότι η δράση και η αντίδραση έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

-    έχουν ίσα μέτρα

-    έχουν ίδια διεύθυνση

-    αντίθετη φορά

-    ασκούνται σε διαφορετικά σώματα

Το τελευταίο μάλιστα χαρακτηριστικό δίνει την ερμηνεία γιατί δεν μπορεί μια δράση να εξουδετερωθεί από την αντίδραση της. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αφού η δράση και η αντίδραση είναι αντίθετες δυνάμεις, εξουδετερώνουν η μία την άλλη και η ολική δύναμη στο σώμα είναι μηδέν. Ο ισχυρισμός αυτός είναι λανθασμένος γιατί η δράση και η αντίδραση δεν ασκούνται στο ίδιο σώμα αλλά σε διαφορετικά και επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για συνισταμένη δράσης και αντίδρασης αφού η συνισταμένη δυνάμεων ορίζεται μόνο για δυνάμεις που ασκούνται στο ίδιο σώμα.

  1.   Γιατί η δύναμη που ασκεί ένα μήλο στη Γη δεν μπορεί να προκαλέσει την κίνηση της Γης;

Σύμφωνα όμως με τον 3ο νόμο του Νεύτωνα και το σώμα πρέπει να ασκεί μια δύναμη ίση με το βάρος του στη Γη αντίθετης κατεύθυνσης και όντως αυτό είναι αληθές, η Γη όμως έχει τεράστια μάζα και άρα τεράστια αδράνεια και επομένως η δύναμη αυτή δεν είναι ικανή να την θέσει σε κίνηση. Το συμπέρασμα είναι ότι όταν δύο σώματα αλληλεπιδρούν ασκούν δυνάμεις το ένα στο άλλο ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης αλλά το αποτέλεσμα της κάθε δύναμης είναι διαφορετικό σε κάθε σώμα και εξαρτάται βασικά από τη μάζα του σώματος

Ευρώπη: Φυσική Γεωγραφία

Η Ευρώπη είναι η δεύτερη μικρότερη ήπειρος . Μόνο η Ωκεανία έχει λιγότερη ξηρά. Η Ευρώπη εκτείνεται από το νησιωτικό έθνος της Ισλανδίας στα δυτικά έως τα Ουράλια Όρη της Ρωσίας στα ανατολικά. Το βορειότερο σημείο της Ευρώπης είναι το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και φτάνει νότια μέχρι τα νησιά της Ελλάδας και της Μάλτας.

Η Ευρώπη μερικές φορές περιγράφεται ως χερσόνησος χερσονήσου. Η χερσόνησος είναι ένα κομμάτι γης που περιβάλλεται από νερό από τρεις πλευρές. Η Ευρώπη είναι μια χερσόνησος της ευρασιατικής υπερηπείρου και συνορεύει με τον Αρκτικό Ωκεανό στα βόρεια, τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά και τη Μεσόγειο, τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα στα νότια.

Οι κύριες χερσόνησοι της Ευρώπης είναι η Ιβηρική, η Ιταλική και η Βαλκανική, που βρίσκονται στη νότια Ευρώπη, και η Σκανδιναβία και η Γιουτλάνδη, που βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη. Η σύνδεση μεταξύ αυτών των χερσονήσου έχει κάνει την Ευρώπη κυρίαρχη οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική δύναμη σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία. Η φυσική γεωγραφία , το περιβάλλον και οι πόροι της Ευρώπης και η ανθρωπογεωγραφία μπορούν να εξεταστούν χωριστά. Η Ευρώπη μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες φυσικές περιοχές , που εκτείνονται από βορρά προς νότο: Δυτικά υψίπεδα, Βόρεια Ευρώπη , Κεντρικά υψίπεδα και Αλπικά Όρη. Δυτικά υψίπεδα Τα δυτικά υψίπεδα, γνωστά και ως βόρεια υψίπεδα, καμπυλώνουν τη δυτική άκρη της Ευρώπης και ορίζουν το φυσικό τοπίο της Σκανδιναβίας (Νορβηγία, Σουηδία και Δανία), Φινλανδία, Ισλανδία, Σκωτία, Ιρλανδία, περιοχή Βρετάνης της Γαλλίας, Ισπανία και Πορτογαλία. Τα δυτικά υψίπεδα ορίζονται από σκληρό, αρχαίο βράχο που διαμορφώθηκε από τους παγετώνες . Ο παγετώνας είναι η διαδικασία μετατροπής της γης από παγετώνες ή στρώματα πάγου . Καθώς οι παγετώνες υποχώρησαν από την περιοχή, άφησαν μια σειρά από ευδιάκριτα φυσικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων άφθονων ελών , λιμνών και φιόρδ . Το φιόρδ είναι μια μακρόστενη είσοδος της θάλασσας που περιβάλλεται από ψηλούς, απόκρημνους βράχους . Πολλά από τα φιόρδ της Ευρώπης βρίσκονται στην Ισλανδία και τη Σκανδιναβία. Βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα Η πεδιάδα της Βόρειας Ευρώπης εκτείνεται από το νότιο Ηνωμένο Βασίλειο ανατολικά μέχρι τη Ρωσία. Περιλαμβάνει τμήματα της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Πολωνίας, των κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και της Λευκορωσίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Πεδιάδας βρίσκεται κάτω από 152 μέτρα (500 πόδια) σε υψόμετρο. Είναι το σπίτι πολλών πλωτών ποταμών , όπως ο Ρήνος, ο Βέζερ, ο Έλβας, ο Όντερ και η Βιστούλα. Το κλίμα υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία εποχιακών καλλιεργειών . Αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά επέτρεψαν την πρώιμη επικοινωνία , ταξίδια και αγροτική ανάπτυξη . Η βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα παραμένει η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης.

Κεντρικά Όρη
Τα Κεντρικά Όρη εκτείνονται ανατολικά-δυτικά σε όλη την Κεντρική Ευρώπη και περιλαμβάνουν τη δυτική Γαλλία και το Βέλγιο, τη νότια Γερμανία, την Τσεχία και τμήματα της βόρειας Ελβετίας και της Αυστρίας.

Τα Κεντρικά Όρη είναι χαμηλότερα σε υψόμετρο και λιγότερο τραχιά από την περιοχή των Άλπεων και είναι πυκνά δασώδη. Σημαντικά υψίπεδα σε αυτήν την περιοχή περιλαμβάνουν το Massif Central και τα Vosges στη Γαλλία, τις Αρδέννες του Βελγίου, το Μέλανα Δρυμό και το Taunus στη Γερμανία και το Ore και το Sudeten στην Τσεχία. Αυτή η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη εκτός από τις κοιλάδες του Ρήνου, του Ρήνου, του Έλβα και του Δούναβη .

Alpine Mountains
Τα Alpine Mountains περιλαμβάνουν οροσειρές στις ιταλικές και βαλκανικές χερσονήσους, στη βόρεια Ισπανία και στη νότια Γαλλία. Η περιοχή περιλαμβάνει τα βουνά των Άλπεων, τα Πυρηναία, τα Απέννινα, τις Διναρικές Άλπεις, τα Βαλκάνια και τα Καρπάθια.

Υψηλά υψόμετρα, απόκρημνα οροπέδια και έδαφος με μεγάλη κλίση καθορίζουν την περιοχή. Η υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το όρος Elbrus στα 5.642 μέτρα (18.510 πόδια), βρίσκεται στα βουνά του Καυκάσου της Ρωσίας. Η περιοχή των Άλπεων περιλαμβάνει επίσης ενεργά ηφαίστεια , όπως η Αίτνα και ο Βεζούβιος στην Ιταλία.

Χλωρίδα και πανίδα
Όπως και οι φυσικές περιοχές της, οι φυτικές και ζωικές κοινότητες της Ευρώπης ακολουθούν έναν γενικό προσανατολισμό Βορρά-Νότου. Η τούνδρα , που βρίσκεται στην Ισλανδία και τις βόρειες περιοχές της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας, είναι μια άδενδρη περιοχή όπου αναπτύσσονται μικρά βρύα, λειχήνες και φτέρες. Τεράστια κοπάδια ταράνδων ( Rangifer tarandus ) τρέφονται με αυτά τα μικροσκοπικά φυτά.

Η τάιγκα , η οποία εκτείνεται σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, ακριβώς νότια της τούνδρας, αποτελείται από δάση κωνοφόρων , με δέντρα όπως πεύκο, έλατο και έλατο. Οι άλκες ( Alces alces ), η αρκούδα και η άλκη ( Cervus canadensis ) είναι εγγενείς στην ευρωπαϊκή τάιγκα.

Ακριβώς νότια της τάιγκα υπάρχει ένα μείγμα από κωνοφόρα και φυλλοβόλα δέντρα, όπως οξιά, τέφρα, λεύκα και ιτιά. Αν και αυτή η περιοχή παραμένει βαριά δασική, τα δάση της ηπείρου μειώθηκαν δραστικά ως αποτέλεσμα της έντονης αστικοποίησης σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Το έντονο εμπόριο εισήγαγε πολλά είδη, τα οποία συχνά ξεπερνούσαν τα αυτοφυή φυτά. Τα δάση και τα λιβάδια της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης έχουν εξημερωθεί σχεδόν πλήρως , με κυρίαρχες τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία .

Τέλος, μικρά, ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, το νότιο άκρο της Ευρώπης. Τα δέντρα αναπτύσσονται επίσης σε αυτή τη νοτιότερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πεύκης Χαλεπίου ( Pinus halepensis ), του κυπαρισσιού και της βελανιδιάς ( Quercus suber ). Το μόνο πρωτεύον ιθαγενές στην Ευρώπη, ο μακάκος Barbary ( Macaca sylvanus ), κατοικεί σε αυτή τη λεκάνη της Μεσογείου. Μια μικρή ομάδα μακάκων Barbary ζει στο μικροσκοπικό νησί του Γιβραλτάρ, μεταξύ της Ισπανίας και της αφρικανικής χώρας του Μαρόκου.

Τα νερά που περιβάλλουν την Ευρώπη φιλοξενούν αρκετούς οργανισμούς, όπως ψάρια, φύκια , θαλάσσια θηλαστικά και καρκινοειδή . Το κρύο νερό που περιβάλλει τη βόρεια Βρετανία και τη Σκανδιναβία φιλοξενεί μοναδικά είδη κοραλλιών κρύου νερού . Όλα τα μεγάλα υδάτινα σώματα στην Ευρώπη αλιεύονται εδώ και αιώνες. Σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας, τα νερά έχουν υπεραλιευθεί . Περίπου το ένα τέταρτο των θαλάσσιων θηλαστικών απειλείται.

Σήμερα, περίπου το 15 τοις εκατό των ζωικών ειδών της Ευρώπης απειλούνται ή κινδυνεύουν , κυρίως από την απώλεια οικοτόπων , τη ρύπανση , την υπερεκμετάλλευση και τον ανταγωνισμό από χωροκατακτητικά είδη . Ο ευρωπαϊκός βίσονας ( Bison bonasus), το βαρύτερο ζώο της ξηράς στην ήπειρο, είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη.

Ξεκινώντας από τον 20ο αιώνα, πολλές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις ( ΜΚΟ ) έχουν εργαστεί για να αποκαταστήσουν μέρος της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ευρώπης . Η θέσπιση ορίων αλιείας, η προστασία των απειλούμενων οικοτόπων και η ενθάρρυνση των βιώσιμων καταναλωτικών συνηθειών είναι ορισμένες προσπάθειες που υποστηρίζονται από τους Ευρωπαίους οικολόγους .

Γρήγορο Γεγονός

Πυκνότητα πληθυσμού
188 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο

Γρήγορο Γεγονός

Όρος Έλμπρους με το υψηλότερο υψόμετρο
Ρωσία (5.642 μέτρα/18.510 πόδια)

Γρήγορο Γεγονός

Η Ισλανδία που παράγεται περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας
(99,9%: υδροηλεκτρική ενέργεια, γεωθερμία)

Γρήγορο Γεγονός

Η μεγαλύτερη αστική περιοχή
Μόσχα, Ρωσία (16,2 εκατομμύρια άνθρωποι)

Γρήγορο Γεγονός

Η μεγαλύτερη λεκάνη απορροής
του ποταμού Βόλγα (1,38 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα/532.821 τετραγωνικά μίλια)

Άρθρα & Προφίλ

Οι πρωτεύουσες των κρατών της Ευρώπης

Ευρώπη: Χώρες και πρωτεύουσες

Μαθαίνοντας τις χώρες της ευρώπης και τις πρωτεύουσες τους